În ultimul timp o atentie deosebita se acorda combaterii biologice a buruienilor, care se bazeaza pe folosirea unor virusuri, bacterii, ciuperci, insecte ce paraziteaza anumite buruieni.
Metoda este unanim acceptata pentru protectia biologica a plantelor si reprezinta o componenta esentiala în combaterea integrata a buruienilor. Aceasta metoda prezinta avantajul ca este continua, nepoluanta, economica si pastreaza diversitatea în ecosistemele agricole. Singurul risc existent este ca dusmanul natural al buruienilor sa se adapteze si la plantele de cultura.
Combaterea biologica a buruienilor s-a dovedit a fi eficienta pe suprafete mari, în anumite zone sau bazine, infestate cu o singura specie de buruieni. Infestarea cu Opuntia sp. în Australia a fost stopata folosindu-se insecta sfredelitoare Cactoblactus cactorum, adusa din Argentina, „pojarnita” din pasunile SUA a fost distrusa cu specii de gândaci din genul Chrysolina, iar zambila acvatica care împiedica activitatile în zonele specifice de infestare a fost învinsa folosindu-se agenti patogeni din genul Cercospora. De asemenea, s-au obtinut rezultate bune în combaterea palamidei cu ajutorul coleopterului Altica carducycum care consuma frunzele acestei buruieni.S-au dovedit eficiente insectele din familiile: Himenoptera, Lepidoptera, Hemiptera, Coleoptera, Diptera etc. Cele mai specializate insecte sunt sfredelitoarele de radacini si tulpini, precum si cele care ataca interiorul semintelor, dar cele mai eficiente sunt insectele care consuma frunzele si tulpinile deoarece sunt mai selective. Selectivitatea este una din principalele conditii pentru acceptarea introducerii unui dusman natural, înlaturând pericolul ca pradatorul respectiv sa treaca la plantele utile sau cele de cultura. Este necesara testarea prealabila.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu