joi, 23 octombrie 2008

Rotatia culturilor: Tehnologia in legumicultura ecologica

Rotatia culturilor

Rotatia culturilor, consta în alternarea plantelor din familii botanice diferite pe aceasi suprafata de teren, în timpul succesiunilor culturilor.


Obiective:

- limitarea concentratiei de paraziti si patogeni pe o parcela, adesea responsabile de oboseala solului;

- prospectarea solului la diferite adâncimi, alternând plantele cu sisteme radiculare diferite;

- alternarea culturilor cu nevoi minerale diferite: legume radacinoase sau cu tuberculi, legume frunzoase, legume cu fructe si seminte;

- mentinerea curata a solurilor, facând apel la tehnici diferite de lupta împotriva buruienilor (mulcire, dezburuienare termica, lucrari mecanice).

- asigurarea fertilizarii de baza pe o cultura principala, care va fi o cultura pretentioasa în îngrasaminte si care suporta aporturi de amendamente organice, eventual putin descompuse (solanacee, brassicacee, cucurbitacee etc..);

- plasarea la sfârsitul rotatiei a unor culturi pretentioase în materie organica sub forma unui compost foarte evoluat;


Alegerea speciilor care intra în rotatie depinde de numerosi factori: de climat ; de natura si de fertilitatea solului ; de nevoile în furaje ; de debuseele comerciale; de situatia economica a fermei.

Rotatia culturilor, presupune succesiunea planificata în timp a mai multor culturi pe acelasi câmp, fiind unul din cele mai importante elemente care pot influenta fertilitatea solului, lupta împotriva buruienilor, bolilor si daunatorilor.

Niciun comentariu: