joi, 2 octombrie 2008

Ingrasaminte: Tehnologia in legumicultura ecologica

4. Compostul
Compostul, este produsul rezultat în urma fermentarii aerobe sau anaerobe a unor materii organice, si este folosit ca substanta fertilzanta pentru culturile agricole. La ora actuala, în agricultura ecologica a tarilor din Uniunea Europeana, întâlnim composturi care provin din diferite domenii (Fitiu, 2000): composturi vegetale (compost din subproduse viticole, pomicole, legumicole ; compost din subproduse din cultura mare), composturi din deseuri menajere, composturi din namol de la statiile de epurare etc
Pentru stimularea procesului de compostare se folosesc o serie de substate de activare
Caracteristicile principalelor composturi

¨ Compost de deseuri menajere

Deseurile menajere cuprind deseurile alimentare, deseurile verzi menajere precum si deseurile de gradina, hârtia si cartonul etc… Trierea la sursa si colectarea selectiva a deseurilor permite obtinerea unui material ce poate fi valorificat prin compostare sau metanizare, producând un amendament organic de calitate. Pot sa fie adunate selectiv si alte deseuri pentru a produce compost. Deseurile sunt foarte umede si prea bogate în azot organic pentru a fi compostate singure: ca urmare a tasarii, produsul evolueaza spre o compostare anaeroba, conducând la producerea metanului.

Compostul de deseuri menajere este un amendament organic a carui concentratii în N, P, K sunt relativ variabile în functie de natura deseurilor care intra în compozitia acestora.

¨ Compost de deseuri verzi
Compostul este realizat din resturi vegetale provenite din întretinerea gradinilor si a spatiilor verzi publice si private. Sunt compuse în special din iarba rezultata în urma tunderii gazonului (primavara, vara), din taierile de pe tot parcursul anului, din frunze (toamna) si din deseuri de la florarii (tot anul).

S.U S.O C/N PH N total P2O5 K2O CaO MgO
500 450* 15 8 8 4 7 26 3
370-600 300-600* 11-25 7-8 5-10 3-5 3-10 7-40 2-4

Tabelul nr.12 Compozitia deseurilor verzi, în g/kg de produs brut (ADEME 2001)
* din substanta uscata

Principalele elemente nocive întâlnite în composturile de deseuri verzi sunt cromul, cuprul si plumbul, provenite din uzura utilajelor folosite la compostare sau din poluarea mediului. Plumbul în special este legat de circulatia automobilelor si valori ridicate ale continutului în acest element indica faptul ca deseurile vegetale provin în principal de pe marginea drumurilor. Suprimarea progresiva a benzinei cu plumb ar putea sa diminueze dispersia acestui element si contaminarea plantelor.

Niciun comentariu: