miercuri, 19 noiembrie 2008

Dezburuienarea termica: Tehnologia in legumicultura ecologica

Aceasta tehnica foloseste temperaturi cuprinse între 70 si 800°C pentru arderea buruienilor în functie de tipul de tehnica utilizat. Metoda este foarte folosita în legumicultura, pomicultura, viticultura si culturi prasitoare.

Dezburuienarea prin vapori

Principiul de baza este injectarea solului cu vapori la 180 grade Celsius, fapt care va ridica temperatura solului pâna la 85-90 grade Celsius. Semintele de buruieni fiind distruse la 75-80 cm adâncime, operatia asigura o buna eliminare a semintelor de buruieni în profilul de sol tratat.

Materialul utilizat este constituit din elmentele urmatoare: un generator de vapori mobil, alimentat cu apa si curent electric ; rezervor de motorina ; furtune de cauciuc de distributie a vaporilor ; folii de plastic si sistem de lestare cu saci de nisip ; fie prin sistemul de “clopote” ce contine placi metalice echipate cu injectoare de vapori fixate în general înaintea sau în spatele tractorului.

Tabelul nr.24. Temperatura de distrugere a organismelor solului

Temperatura Organisme
100C Bacterii amonificatoare şi anumite virusuri
90C Anumite virusuri
70-80 C Seminţe de buruieni şi anumite ciuperci
70 C Numeroase bacterii
60-70 C Sclerotinia
50-60 C Botrytis, Rhizoctonia ; nematozi ; viermi sârmă
Dezinfectia cu folii de suprafata mare este rezervata aplicatiilor de lunga durata si pe adâncime mare: aproximativ 3 ore la 25 cm adâncime. Aceasta metoda este utilizata atunci când obiectivul este de a distruge anumiti daunatori sau boli prezenti la adâncime (nematozi) si pentru culturile cu înradacinare profunda. Ea nu se justifica atunci când obiectivul este numai dezburuienarea solului.

Dezinfectia cu “clopote” se recomanda atunci când se cauta în primul rând un « efect erbicid ». Ea se efectueaza la suprafata cu o durata de aplicare de 5-10 minute.

Consecinte ale realizarii dezburuienarii cu vapori :

- distrugerea anumitor patogeni ai solului: Dezburuienarea cu vapori realizata superficial poate duce la distrugerea florei utile a solului fiind putin selectiva;

- pentru asigurarea recolonizarii trebuie realizate aporturi de compost;

Niciun comentariu: