luni, 17 noiembrie 2008

Lupta biologica: Tehnologia in legumicultura ecologica

Lupta biologica se poate defini ca o metoda de lupta împotriva unui daunator, boala sau buruiana, utilizând agenti naturali antagonisti ai agentilor patogeni (Reboulet J.N. 1999). Acesti agenti naturali au capatat în timp notiunea de biopesticide.

Numarul de specii cunoscute ca având o actiune pradatoare asupra specilor daunatoare de insecte, depaseste cifra de 200 000 (Fraval A. 1993.)

Cele mai cunoscute specii de insecte si acarieni pradatori folosite în legumicultura sunt : Encarsia, Phytoseiulus, Macrolophus, Orius, Amblyseius et Anagrus.

Primul biopesticid omologat în lume a fost Bacillus thuringiensis (Rodgers P.B., 1993) astazi ocupând primul loc în lume ca si vânzari (90% din piata de biopesticide).

O alta grupa de biopesticide o reprezinta virusurile entomopatogene (baculovirusurile) care au ca si tinta peste 3000 de specii de insecte (Juarez-Perez V.M., 1998).

Unul din cele mai cunoscute bioinsecticide în legumicultura este Mamestrinul utilizat împotriva lui Mamestra brasicae, la care costul de utilizare a scazut la sub 9 euro/ha.

Niciun comentariu: