luni, 4 august 2008

Tantarii

Controlarea tantarilor este o sarcina de mentinere sub control a densitatii lor pentru a reduce distrugerile provocate sanatatii oamenilor, economiei si obtinerea unor zone fara probleme de acest gen. Controlul tantarilor este o practica pentru sanatatea publica, mai ales la tropice, deoarece acestia aduc multe boli, dintre care chiar malarie.

Operatiile de control a tantarilor au ca tinta trei tipuri de probleme diferite :

1. Plictisitorii tantari deranjeaza oamenii atat in case, in parcuri si in zone de recreatie ;
2. Din punct de vedere economic, tantarii pot reduce valoarea imobilelor, afecta turismul si interesele de afaceri, au un impact negativ asupra sanatatii planetei, provocand poluarea ;
3. Sanatatea oamenilor este o cauza importanta cand tantarii sunt cei care poarta si transmit numeroase boli infectioase.

Metode generale

In functie de situatie, sursa de reducere, biocontrolul, larvicidul ( controlul larvelor), sau adulticidul (controlul adultilor) poate fi utilizat pentru a tine sub control populatia de tantari. Aceste tehnici sunt realizate prin modificarea habitatului, pesticide, agenti biologici de control si capcane.

Surse de reducere

Deoarece tantarii obisnuiesc sa apara in zona apelor, posibilitatea de reducere a lor poate fi una simpla, de golire a apei din recipientele din zona casei. Aceasta este o metoda pe care toti proprietarii de case o pot indeplini fara prea mare greutate. Spre exemplu, proprietarii pot elimina dezvoltarea tantarilor prin indepartarea pungilor de plastic nefolosite, a cauciucurilor vechi sau a galetilor ; prin curatarea santurilor si repararea scurgerilor de la robinete ; prin schimbarea cu regularitate a apei de la pasari. Eliminarea prin astfel de metode a tantarilor este una eficienta si nu face apel la insecticide. Oricum, aceaste metode nu pot fi utilizate in unele parti ale lumii, datorita faptului ca apa nu poate fi asa usor inlocuita.

Managementul mlastinilor (OWMM)

OWMM presupune utilizarea unor canale superficiale, de 4 metri latime si 2 metri lungime, pentru a crea o retea de scurgere a apei fara formarea mlastinilor si conectarea acestora la un bazin sau canal. Reteaua de canale permite un habitat uscat pentru tantari si aparitia pestilor, care se vor hrani cu larvele de tantari si vor reduce nevoie de alte controale si metode, precum pesticidul. Accesul pe care il primesc pestii la larvele de tantari vor mentine pe termen lung controlul asupra acestora.

Managementul de inchidere prin rotatie (RIM)

RIM presupune utilizarea unor pompe mari si tevi cu accese pentru a controla nivelul apei fara a se forma mlastini. RIM permite controlul tantarilor in acelasi timp in care exista mlastini care sa formeze un habitat natural pentru acestia. Apa este pompata in mlastini primavara tarziu si vara pentru a preveni ca tantarii femele sa isi depuna larvele. Mlastina poate sa dreneze toamna, iarna si primavara devreme. Accesul de la tevi lasa pestii, crustaceii si alte organisme de mlastina sa intre si sa se dezvolte acolo. RIM controleaza aparitia tantarilor, iar in acelasi timp reducand folosirea pesticidului.

Niciun comentariu: