Insectele pot ajunge la insecticide in mai multe moduri. Probabil, cea mai cunoscuta cale este contactul direct. In acest caz, reziduurile insecticidelor raman pe suprafata plantei tratata. Insectele vin in contact cu materia in timp ce strabat suprafata tratata. Insecticidul patrude insectele incepand cu picioarele, dupa care se rasfrange in tot corpul ( spre exemplu, centrul nervos). Daca insecta este prezenta in momentul aplicarii insecticidului, spray-ul o poate acoperi si patrunde in corpul acesteia in mod direct.
In unele cazuri, insecta se va hrani de pe o suprafata tratata. Insecta ingereaza insecticidul si il absoarbe prin captuseala stomacului. Astfel, insecticidul poate ataca mai repede decat atunci cand insecta doar trece pe suprafata tratata. Ingestia este de obicei mai toxica insectei prin contactul direct, deci un insecticid ingerat va produce daune mai mari, desi exista si exceptii.
Adesea, o insecta va trece prin ambele experiente, fiid supusa la o totala expunere in fara insecticidului. Spre exemplu, lipitorile, omizile si paienjenii de obicei vin in contact cu insecticidul pe masura ce se misca si consuma din momelile puse. Efectul combinat dintre contactul direct si ingerarea chimicalelor provoaca dificultati in invingerea lor de catre insecte.
Unele insecticide se schimba in vapori foarte repede. Aceste materiale, fumigants, ataca aparatul respirator al insectelor. Aceste tipuri de produse sunt folositoare in zone ingradite, unde vaporii de aer pot ramane concentrati, precum in greenhouses sau cosuri de depozitare, dar de obicei nu lucreaza bine in arii deschise. Cu toate acestea, unele insecticide pot crea o activitate fumigant in timp ce insectele strabat suprafetele tratate.
Contactul versus systemic insecticid. Dupa cum am prezentat, insectele tinta trec sau se hranesc cu materialul din planta pe care a fost aplicat insecticid. Insecticidele care lucreaza in aceasta maniera sunt de contact. Ele raman acolo unde au fost date si nu isi schimba locul. Cele mai traditionale insecticide sunt in principal de contact.
Putine insecticide au calitati sistemice. Ceea ce inseamna ca plantele absorb materialul, care atunci este mutat (se misca de-a lungul sistemului vascular) pe alta parte a plantei. Anumite fungicide si herbicide sunt sistemice, de asemenea.
Anumite produse se misca in sus. In acest caz, materialul luat de la radacina se poate muta in partea de sus, in pamant. Alte materiale misca substantele de sus in jos ; pesticidele care intra ajung in regiuni mai joase ale plantei.
Un insecticid comun de gazon si ornamente, acephate (Valent’s Orthene), are caracteristici sistematice. Aceste calitati conduc la particularizarea produselui efectiv pentru controlarea insectelor, precum paduchele de plante, care suge sucul plantei. Daca tesutul plantei contine acephate, paduchele va ingera insecticid in mod direct atunci cand se hraneste.
Imidacloprid (Bayer’s Merit) este un alt insecticid sistemic. Radacina gazonului preia aceasta substanta, dupa care o misca in tulpina si
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu