joi, 18 septembrie 2008

Înfiintarea si întretinerea culturilor legumicole ecologice - partea a IV-a

Agentii patogeni – virusuri, ciuperci, bacterii pot fi folositi cu succes deoarece se raspândesc usor (prin vânt, insecte, apa etc), distrugând sistemul enzimatic, astupând vasele conducatoare, producând toxine si degradând procesele metabolice ale buruienilor. Pentru utilizarea lor este necesara o selectivitate deplina.
În ultimul timp s-au obtinut si „bioerbicidele”, care contina spori de ciuperci ce paraziteaza si distrug unele buruieni, dar metoda este putin raspândita în practica.

Reducerea populatiilor agentilor patogeni prin lucrari mecanice
Având în vedere eficacitatea redusa a produselor pentru combaterea biologica a organismelor daunatoare, reducerea presiunii exercitate de dezvoltarea rapida a populatiilor patogenilor si/sau a vectorilor acestora este importanta cunoasterea biologiei patogenilor culturilor ecologice, a plantelor gazda si a masurilor care se impun pentru prevenirea si/sau mentinerea în limite reduse a daunatorilor principali ai culturii.

Combaterea mecanica a agentilor patogeni
Combaterea mecanica a agentilor patogeni se executa fie concomitent cu distrugerea plantelor gazda prin metode fizice sau manuale, prin prevenirea infectiei primare sau a circulatiei vectorilor si prin îndepartarea frunzelor cu simptome specifice ale atacului organismelor patogene.

Niciun comentariu: