luni, 29 septembrie 2008

Ingrasaminte: Tehnologia in legumicultura ecologica

1 Îngrasamintele verzi

Îngrasamintele verzi sunt plante ce apartin unor familii botanice diferite, ce se îngroapa în sol în momentul în care au atins maximul de masa vegetativa : Trifoi marunt, Trifoi alb, Trifoi violet, Trifoi de Alexandria, Mazare furajera, Ridiche furajera, Mazariche, Lupin, Secara, Ovas, Hrisca, Zazanie, Mustar, Rapita, Phacelia, Sorg furajer, etc..

Ingrasamintele verzi, au multe efecte benefice asupra solului si plantelor: mobilizeaza si repun la dispozitia plantelor elementele nutritive, stimuleaza viata microbiana, amelioreaza structura solului.

2. Îngrasamintele animale solide (gunoiul de grajd)

Tabelul nr. 3. Compoziţia gunoiului de grajd, în kg la tona de produs brut (Ziegler, Heduit, 1991)

Provenienţă S.U S.O. C/N P2O5 K2O CaO MgO
Vaci de lapte : (stab. liberă) 250 180 14 3.5 8 5 1.9
Vaci de lapte (stab. fixă) 210 - - 3.1 4.4 - -
Vaci pentru carne 240 150 - 3.7 4 2.5 1.5
Viţei 190 130 - 1 2.7 1.8 0.5
Oi 300 230 23 4.2 11.2 11.2 1.4
Porci 210 160 - 6 4 6 2.5
Capre 480 - - 5.2 5.7 - -
Cai 540 410 - 3.2 9 - 2
Pui de carne 580 480 11 21.5 21 14.5 3.7
Curci 540 430 10.5 25 20.5 21.5 4.2

Tabelul nr.4. Compoziţia îngrăşămintelor de fermă în oligo-elemente, în g/t de produs brut (Ziegler, Heduit, 1991)


Gunoi provenit de la : Cu Mn Zn Fe
Vaci de lapte(stabulaţie liberă) 8 150 - -
Vaci pentru carne - - 16 2074
Pui de carne 81 - 147 -
Curci 78 - 166 -

Niciun comentariu: