luni, 20 aprilie 2009

Combaterea biologica a daunatorilor prin lupta hormonala: Exohormonii partea a p

În ultimii ani în urma unor ample cercetari, s-a reusit sintetizarea unor substante analoage feromonilor sexuali, dintre care unele au trecut faza experimentala si au început sa se aplice în practica combaterii unor daunatori, având urmatoarele utilizari.

* în avertizarea momentelor optime pentru aplicarea tratamentelor;
* în stabilirea exacta a ariei de raspândire la unele specii daunatoare;
* în supravegherea nivelului populatiilor de daunatori, în vederea rationalizarii tratamentelor;
* în combaterea directa, prin dezorientarea masculilor.

La noi în tara, s-au sintetizat si se folosesc împotriva unor specii de daunatori periculosi în pomicultura, urmatoarele substante (ca atractanti sexuali):

- Atramol, pentru Grapholitha molesta;

- Atrafum, pentru Grapholitha funebrana;

- Atrapom, pentru Laspeyresia pomonella;

- Atralin, pentru Anarsia lineatella.

Acestea se amplaseaza în livezile infestate cu ajutorul unor dispozitive “capcane sexuale”, confectionate din material plastic, în interiorul carora se gasesc capsule îmbibate cu feromoni (1 mg feromon/capsula). Se utilizeaza 3-4 capcane/ha, amplasate la distante de 50-60 m una de alta. Stimulii emisi de feromoni atrag masculii de la anumite distante spre capcana unde se prind de suportul cleios. Pe baza fluctuatiei numerice a masculilor capturati zilnic, se emit apoi avertizarile pentru aplicarea tratamentelor.

În prezent, se experimenteaza eleborarea unor tehnologii pentru combaterea directa a unor lepidoptere daunatoare din livezi, prin marirea dozelor de feromoni (în tuburi emitatoare), sau prin utilizarea unor compusi cu actiune inhibitoare asupra feromonilor (antiferomoni). În ambele cazuri, în atmosfera saturata de feromoni sau antiferomoni se produce o dezorientare a masculilor si copulatia nu mai are loc.

Pentru combaterea directa (cu feromoni în doza marita), la noi s-au sintetizat pâna în prezent doua substante:

* Combamol, pentru combaterea fluturelui Grapholitha molesta;
* Combafum, pentru combaterea fluturelui Grapholitha funebrana.

Prin aceasta metoda nu are loc eradicarea în întregime a populatiei daunatorului, ci mentinerea ei sub pragul critic de daunare, fara a produce pagube.

Un comentariu:

ovidiu spunea...

Foarte bun aparatul
www.dderatizare.lx.ro
http://dderatizare.inginer.info