miercuri, 1 aprilie 2009

Combaterea biologica a daunatorilor prin lupta hormonala: Endohormonii

În prezent este bine cunoscut faptul ca procesele de crestere si dezvoltare, anumite comportamente la insecte, sunt reglementate de asa-zise substante hormonale (hormoni), care pot fi de doua feluri: endohormoni si exohormoni.

Endohormonii

Sunt substante secretate de sistemul neuroendocrin, care reglementeaza cresterea si dezvoltarea insectelor, fiind sub control direct si permanent al sistemului nervos central. Principalele substante hormonale care intervin în cresterea si dezvoltarea insectelor (napârliri, metamorfoza, maturare sexuala) sunt hormonul juvenil (neotenin) - hormon denumit astfel deoarece la insecte principala lui functie este de reglare a metamorfozei si fiindca este implicat în diferite manifestari fiziologice si de comportament, intervenind în controlul metamorfozei (la larve, modificarea nivelului de hormon juvenil induce napârliri între stadiul larval si pupal si, de asemenea, în cadrul ciclului de dezvoltare, între stadiul pupual si de adult), în maturizarea sexuala si în reproductie. si hormonul de napârlire (ecdisona). Primul este elaborat de Corpora allata, iar al doilea de Glandele protoracale.

În cazul insectelor, o influenta excesiva, prelungita a hormonului juvenil determina pastrarea la adult a unor caractere juvenile (neotenie), în timp ce inhibarea hormonului juvenil duce la aparitia precoce, la larva, a unor caractere de adult (progeneza).

Asemanator organismelor cu schelet extern, cresterea insectelor se realizeaza prin napârlire, formându-se o noua cuticula. Anumite insecticide inhiba formarea unei noi cuticule, dar nu se cunosc locurile tinta de care se leaga aceste produse. Formarea noului învelis este controlat si de hormonul napârlirii. În dezvoltare un rol important îl are hormonul juvenil, prezent la napârliri, mai putin la stadiul de adult. Juvenoidul sintetic methoprene, imita pe cel natural si creeaza o structura anormala între larva si adult, dar care nu se poate reproduce si moare imediat.

Metamorfoza cuprinde totalitatea transformarilor morfo-fiziologice ce se desfasoara în cadrul unui ciclu complet, evoluând prin stadiile de ou, larva, nimfa si adult. La insecte, metamorfoza este controlata de trei hormoni: un hormon de crestere, care permite larvei sa creasca, sa se mareasca; un hormon juvenil, care mentine stadiul larvar si se opune nimfozei si un hormon de napârlire, ecdisona, care provoaca nimfoza.

La insectele tratate cu acesti hormoni nu se mai efectueaza în mod natural metamorfoza (se împiedica formarea embrionului si napârlirile, apar adulti cu malformatii), ceea ce duce la moartea lor, fara sa fi avut loc reproducerea.

Dupa o perioada de cercetari intense s-a reusit sa se obtina o serie de substante analoage hormonului juvenil cu un spectru larg de actiune, cum sunt:

* JUVABIONA – extras din arborele Abies balsamea
* TERPENE ACICLICE
* TERPENOIDE ACICLICE
* COMPUSI PEPTIDICI

Dintre aplicatiile practice cu aceste subsatnte numite si „regulatori de crestere” se remarca experimentarile de combatere a gargaritei lucernei (HYPERA POSTICA), a plosnitei cerealelor (Eurygaster integriceps), a paduchilor de frunza (Myzus persicae si M. varians), a tântarilor (Aedes aegypti).

Si la noi în tara au început cercetari intense asupra analogilor de hormon juvenil înca din anul 1973, pentru sintetizarea si utilizarea lor în practica combaterii daunatorilor. Astfel, s-au sintetizat o serie de substante juvenoide, sub diferite denumiri codificate: JTC – 1, JTC – 2, JTN – 3, JTN – 4, JA – 1, JA – 2, JA – 3, JA – 4, care au fost testate cu rezultate bune, la unele coleoptere (Tribolium confusum, Leptinotarsa decemlineata), unele lepidoptere (Galleria Mellonella, Loxostege sticticalis, Hyphantria cunea).

Din experimentarile preliminare, efectuate în conditii de sera s-a remarcat juvenoidul JTN – 4, cu care s-au obtinut rezultate bune în combaterea musculitei albe de sera (Trialeurodes vaporariorum) si a acarianului rosu comun (Tetranychus urticae).

Niciun comentariu: