joi, 12 martie 2009

Procedeul fizic - Combaterea biologica a daunatorilor prin lupta autocida

Acest procedeu implica fie iradierea populatiilor daunatoare în biotopul lor natural (în cazul tratamentelor de dezinsectizare a produselor alimentare depozitate), fie alcatuirea de loturi de indivizi mentinuti în conditii controlate (prin colectarea din natura sau prin producerea în conditii artificiale), care sunt apoi eliberati în naturp, dupa aplicarea unui tratament de sterilizare cu o doza convenabila de radiatie.

Initial, s-a considerat ca acest top de combatere poate fi aplicat numai în cazul speciilor monogame, deoarece copularile succesive dintre indivizi sterili si naturali ar putea anula efectul sterilitatii. În prezentacest inconvenient este considerat înlaturat prin lansarea unui efectiv de insecte sterile, mult superior populatiei naturale din biotopul în care se aplica tratamentul.

Sterilizarea indivizilor unei specii daunatoare, ca metoda de combatere, se bazeaza pe urmatoarele elemente ecologice:

* Cunoasterea cu o precizie cât mai ridicata a efectivului real al unei populatii daunatoare, într-o zona data;
* Cunoasterea stadiilor celor mai adecvate pentru iradiere si a dozelor necesare pentru obtinerea efectului sterilizant;
* Cunoasterea efectului iradierii asupra comportamentului sexual al indivizilor tratati si îndeosebi asupra competivitatii acestora cu indivizi normali;
* Posibilitatea producerii unor mari cantitati de insecte din specia de combatut, cu un comportament cât mai apropiat de cel al indivizilor din natura.

Prima aplicatie pe scara productiva a acestei metode a avut loc în anul 1952 în S.U.A., împotriva dipterului COCHLIOMYA HOMINIVORAX, care producea pagube considerabile în crescatoriile de vite. Succesul obtinut în aceasta actiune a determinat abordarea unor studii cu caracter fundamental si asupra altor specii de insecte daunatoare, urmate apoi în multe cazuri de aplicatii reusite ale combaterii pe aceasta cale. Dintre speciile care au constituit obiectul unor aplicatii de acest gen, amintim:

* Viermele merelor – Laspeyresia pomonella
* Musca mediteraneana – Ceratitis capitata
* Musca cepei – Delia antiqa
* Musca maslinelor – Dacus oleae
* Sfredelitorul porumbului – Ostrinia nubilalis
* Omida fructelor – Heliothis armigera

În tara noastra s-au efectuat cercetari de radiosterilizare la o serie de lepidoptere (Hyphantria cunea, Lobesia botrana, Bombyx mori).

Niciun comentariu: